Infoa kesyrotistaTässä hieman perustietoa noista valloittavista ja seurallisista otuksista.

Kesyrotista on olemassa sileäkarvainen (sk) ja kiharakarvainen (rex) turkkimuunnos. Sitten on tietysti erilaisia kuvioita ja värejä, mutta niihin en tässä keskity.

Aikuiset naaraat painavat n. 300-450g ja urokset n. 600-800g. Ikä nykyään n. 1,5-2,5v. Kesyrottanaaralla tulee kiima n. 5 vrk:n välein ja ilmenee korvia ’pärisyttämällä’ ja saattaa olla ns. äkkinäisempi liikkeissään.

Kesyrotta puuhastelee sekä yöllä että päivällä mutta tottuu helposti omistajansa vuorokausirytmiin, joten siitä on seuraa koko perheelle. Kesyrotta on ehdottomasti laumaeläin ja niitä tulisikin olla väh. kaksi.

MITÄ TULISI HUOMIOIDA ROTTIA HANKKIESSA

Jos olet hankkimassa poikasia, tarkista, että ne ovat varmasti luovutusikäisiä, vähintään 5vkoa, tällöin kesyrotta on sukukypsä ja kannattaakin hankkia rotat paikasta jossa naaraat ja urokset on pidetty eri häkeissä.
Painon tulisi olla väh. 100g. Onko niiden kunto hyvä? Sairaalla rotalla on yleensä turkki 'pystyssä' ja saattaa olla apaattinen ja välttelevä. (toki otettava sekin huomioon että rotta on saaliseläin eikä siksi näytä helposti olevansa kipeä).
Missään nimessä rotta ei saisi rohista.

Oli kasvattaja virallinen tai ei, pitäisi asiansa osaavan kertoa kuitenkin rottien taustoista ja vanhemmista jotain. Yleensä kasvattajalta saa jatkossakin tukea rottia koskevissa asioissa.

Kesyrotta on älykäs ja sosiaalinen eläin. Ei siis riitä että häkki on tilava, vaan se tarvitsee virikkeitä ja toisten rottasten seuraa. Jos hankit rottia, ota vähintään se 2-3 ja ennen kaikkea samaa sukupuolta, muutoin huomaat omistavasi melkoisen määrän siimahäntäisiä. Kun rotat muuttavat uuteen kotiin, on niiden käsittely hyvä aloittaa jo heti, eli ei pidetä mitään muutaman päivän 'rauhoittumis/tottumis' aikaa omissa oloissaan.

HÄKKI

Kesyrottayhdistyksen MINIMIsuositus on 2 rotalle pohjapinta-alana 60cm x 40cm, mutta, isompi aina parempi. Pinnavälin tulisi olla ainakin 1cm, isommista kun saattaa pikku juniori mahtua läpi. Itse suosin uroksilla pohjapinta-alaltaan laajempaa häkkiä kuin korkeaa, etenkin kun vanhemmiten urokset meinaavat kömpelöityä ja korkealta putoamisen riski kasvaa (toki silloin kannattaa kiinnittää huomiota häkin sisustukseen, eli laittaa enemmän tasoja, tikkaita, riippareita jne.)
Naarailla taas olen suosinut korkeampia häkkejä kun ovat enemmän aktiivisia liikkumaan.
Terraario/akvaario ei sovellu rotille (huono ilmanvaihto, kiipeilymahdollisuudet huonot).

KUIVIKKEET

Ehdottomasti kannattaa valita pölyämätön kuivike! Rotilla on hengitystiet herkät, joten kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaiseen kuivikkeeseen. Hyväksi havaittuja ovat esim. Mörttiröpö ja Toa-Lätt.


SISUSTUS; VIRIKKEET

Mielikuvitusta käyttämällä pääsee yllättävän pitkälle mitä tulee virikkeisiin. Mikäli rotillasi ei ole häkissään virikkeitä, se saattaa tylsistyä. Pitkästynyt rottakaan ei ole iloksi ja jos se tylsistyy, se ei juuri liikuskele ja yleiskuntokin huononee. Kannattaa siis satsata viihtyvyyteen.
Perusjuttuja ovat esim. riipparit joissa ainakin meillä uinaillaan eniten. Niitä saa vanhoista lakanoista, pyyhkeistä, vaatteista jne.
Kiipeilyyn köysiä, oksia jne. Omaa siivousurakkaa helpottaa mikäli kaikki on pestävissä. Mitä sitten häkkiin keksitkin, tarkista että ne on kiinnitetty häkkiin turvallisesti ettei satu vahinkoja.

Pesämökkejä on saatavana erilaisia, itse suosin pahvisia laatikoita, ne kun voi heittää pois häkin siivouksen yhteydessä ja niiden saatavuus on helppoa. Muovisetkin ovat hyviä, koska ne voi pestä. Tietty niitä todennäköisesti myös jyrsitään. Puisista en itse innostu koska puhtaanapito toisinaan vaikeaa koska imee pissaa turhan kätevästi...
Useat rotat rakastavat rakennella pesää, eli olen lisännyt häkkiin myös paperisuikaleita tai laittanut wc-paperirullan roikkumaan siihen hommaan.

RUOKINTA

Rotta on kaikkiruokainen (sekasyöjä) otus, ja kannattaakin antaa monipuolista ravintoa. Saatavana on erilaisia jyväseoksia, mutta en suosittele ns. 'markettiruokia' (sis. väri- ja lisäaineita). Moni kasvattaja tekee itse juuri rotille soveltuvan siemenseoksen tai sitten hakee eläinkaupasta. Itse käytän Altromin-ylläpitopellettiä (hiiri ja rotta-versio) tai vastaava Bellon versio. Koska niistä puuttuu eläinproteiini, annan välillä hyvälaatuista koirannappulaa. Lisäksi rotille kannattaa antaa muutamia kertoja viikossa tuoreruokaa, esim. erilaisia vihanneksia, hedelmiä, puuroa, riisiä, kanaa, kalaa, lihaa, kananmunia ym. Nuorille kasvuvaiheessa oleville rotille voi antaa tuoreruokaa useammin.

Vältä antamasta suolaista, rasvaista, sokerista ja mausteista sapuskaa, koska ne eivät kuulu rotille (vaikka varmastikin söisivät).
Liian proteiinin antamista kannattaa myös välttää, se  saattaa aiheuttaa ns. proteiinirupia, etenkin vanhemmilla rotilla.
Poikkeuksena kantava/imettävä naaras joka sitä taasen tarvitsee.

Raikas vesi on ehdoton, ja tulisikin vaihtaa päivittäin. Häkeissä olen pitänyt useampia ruokakuppeja ja juomapulloja, etenkin jos laumaan on tullut uusia tulokkaita, on niiden helpompi käydä syömässä/juomassa kun on useampi paikka kuin se yksi jota muut saattaa vahtia.

Vitamiineja on hyvä antaa silloin tällöin. Hyvä vaihtoehto on esim. Nutri-Plus – geeli (saa apteekeista, koirille ja kissoille tarkoitettu  versio) jota antaa n. 0,5cm nokare kerrallaan.

HOITO

Rotta on suhteellisen helppohoitoinen lemmikki. Hoitoon kuuluu kynsienleikkuu, tähän käy ihan normaalit ’kynsinipsut’ tai pienet sakset.  Joillakin kynnet pysyy suht lyhyinäkin kun kiipeilevät ja jotkut rottaset hoitavat jopa itse 'manikyyrinsä', mutta sitä kannattaa tarkkailla ettei rotta pureskele liiankin kanssa kynsiään.
Loppupeleissä omistaja on se joka niistä huolehtii ja kannattaakin totuttaa rotat siihen jo pienestä pitäen.

Vaikka rotat 'peseytyvät' päivittäin, on tärkeää pestä häntä silloin tällöin. Siihen käy hyvin mieto pesuaine. Pesun jälkeen kuivata hyvin ja rasvata (perusvoide käy hyvin). Häntähän on se jonka avulla rotta säätelee lämpöään, eli kannattaa siis pitää puhtaana. Joskus voi olla tarpeen pestä koko rotta, tämä yleensä uroksilla. Naaraita harvemmin tarvitsee kokonaan pestä.

Vaikka häkissä olisikin paljon virikkeitä, olisi hyvä päästää rottaset jaloittelemaankin vapaaksi. Huone missä sen toteutat, kannattaa sieltä poistaa sähköjohdot, myrkylliset kasvit ym. rotalle haitalliset asiat. Ethän jätä rottiasi jaloittelemaan ilman valvontaa. Voit kokeilla leikittää vaikkapa vetämällä narua johon sidottu paperipallo tai mitä ikinä keksitkin.
Lisäksi rotat tarvitsevat myös ihmisen seuraa. Moni rotta rakastaa piiloutua puseron sisään, tai istuskella olkapäillä.

Häkki olisi hyvä siivota (häkin ja lauman koosta riippuen) n. kerran viikossa, jolloin tulisi vaihtaa kuivikkeet, riipparit sekä pestä/pyyhkiä häkki ja kalusteet.

Rotta on erityisen herkkä vedolle ja voimakkaammille lämpötilan vaihteluille. Eli ei häkkiä esim. lattialle tai ikkunan alle. Kesällä varottava ettei aurinko paista suoraan häkkiin.


Lisäksi löytyy paljon tietoa näistä:
Suomen kesyrottayhdistys: http://www.kesyrottayhdistys.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti